سرمایه گذاری در بازار طلا بهعنوان یکی از قدیمیترین روشهای سرمایهگذاری در کشورهای مختلف به شمار میرود. انسانها از چند قرن پیش، طلا را بهعنوان باارزشترین دارایی که میتوان به آن تکیه کرد، میشناختند. از گذشتههای دور تا به امروز طلا جایگاه خود بهعنوان یک سرمایهگذاری بیدردسر و مطمئن را همواره حفظ کرده است. بسیاری از رویدادهای اقتصادی حال حاضر دنیا تحت تأثیر نوسانات ارزش طلا رخ میدهد. با این وجود کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که از سرمایهگذاری بلندمدت روی طلا ضرر کرده باشد. دلیل آن هم واضح است. تورم موضوعی است که در هر جامعهای کم یا زیاد به چشم میخورد. طلا پناهگاه مطمئنی برای در امان نگه داشتن سرمایه از بلایی به نام تورم است.

اما مزایا و معایب سرمایه گذاری در بازار طلا چیست؟ چه ایدههایی برای سرمایهگذاری در این بازار بهتر جواب میدهد؟ چه کار کنیم که با سرمایهگذاری طلا همواره از تکانههای اقتصادی در امان باشیم؟ اینها سؤالات مهمی است که در این مطلب به بحث و بررسی پیرامون آنها میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
آیا سرمایه گذاری در بازار طلا کار درستی است؟
برای پاسخ به این سؤال باید نوع نگاه خود را به مقوله سرمایهگذاری در نظر بگیرید. طلا بهعنوان بازاری برای سرمایهگذاری بهمنظور حفظ قدرت خرید است. همانطور که اشاره کردیم، تورم موجود در اقتصاد ارزش پول نقد را روز به روز کاهش میدهد. به همین دلیل با سرمایه گذاری در بازار طلا میتوان از این گرفتاری در امان ماند.
از طرفی نیز به هیچ عنوان هیچ کارشناس بازار طلا، انتظار بازدهی از این فلز گرانبها را مشابه بازارهای مالی دیگر از قبیل بورس و ارزهای دیجیتال ندارد؛ چراکه ذاتا ماهیت این بازارها با بازار طلا متفاوت است. جنس سرمایهگذاری در طلا باید با نگرش طولانی مدت همراه باشد. با توجه به کارمزدهای نسبتا زیادی که در خرید و فروش طلا باید پرداخت کنید، اصلا منطقی نیست که بخواهید در این بازار مدام به خرید و فروش بپردازید. معمولا سرمایهگذاری طلا با رویکرد بلندمدت صورت میگیرد. به دلیل ریسک بسیار کم این سرمایهگذاری نیز افراد به هیچ عنوان نگرانی و دغدغهای از بابت دارایی و سرمایه خود ندارند.

مهمترین مزایای سرمایه گذاری در بازار طلا
سرمایه گذاری در بازار طلا مزایای متعددی را به همراه دارد. به همین دلیل است که هیچگاه این بازار از رونق نمیافتد و همواره انسانها تمایل به حضور در این بازار را دارند. مهمترین مزایای سرمایهگذاری در طلا عبارتاند از:
1. حفظ ارزش دارایی
به کمک طلا میتوان ارزش دارایی را تحت هر شرایطی بهخوبی حفظ نمود. اساسا پشتوانه پول رایج موجود در هر جامعهای، طلا است. به همین دلیل شما با خرید طلا در واقع سرمایه خود را بیمه میکنید و به این ترتیب جای هیچگونه نگرانی در زمینه حفظ ارزش دارایی وجود ندارد. البته ممکن است در مقاطع کوتاهی از زمان نوساناتی در قیمت طلا رخ دهد که امری طبیعی است.
2. سودآوری بلندمدت با سرمایه گذاری در بازار طلا
اگر افق دید سرمایهگذاری خود را بلندمدت در نظر بگیرید، حتما میتوانید در بازار طلا به سود دست پیدا کنید. فراموش نکنید که کارکرد اصلی بازار طلا حفظ ارزش دارایی است. اما در بلندمدت معمولا سودهای خوبی نیز نصیب دارندگان طلا میشود.
3. نقدشوندگی بسیار مناسب
یکی از مهمترین فاکتورها در ارزشگذاری بازارهای سرمایهگذاری، بدون تردید قابلیت نقدشوندگی است. اگر یک بازار به هر دلیلی نقدشوندگی مناسبی نداشته باشد، باید به دیده تردید به آن نگاه کنید. منظور از نقدشوندگی نیز کاملا مشخص است. این امکان باید وجود داشته باشد که هر زمان تمایل داشته باشید، بتوانید سرمایه خود را نقد کنید و از بازار خارج نمایید. به جرات میتوان ادعا کرد که هیچ بازار مالی را نمیتوان پیدا کرد که قابلیت نقدشوندگی در حد و اندازه طلا داشته باشد. دلیل آن هم مشخص است. طلا فلزی گرانبها و در عین حال کمیاب است که به همین دلیل همواره متقاضیان زیادی برای خرید آن در بازار وجود دارد. پس با سرمایه گذاری در بازار طلا، خیالتان از بابت نقدشوندگی دارایی خود آسوده باشد.
4. سرمایهگذاری آسان در طلا
در بین بازارهای سرمایهگذاری مختلف، طلا بهعنوان در دسترسترین بازار به شمار میرود که همه مردم با هر سطح از دانش و آگاهی میتوانند در آن حضور پیدا کنند. بازارهای مالی دیگر مانند بورس، ارزهای دیجیتال و فارکس نیز هستند که برای فعالیت در آنها باید حتما دانش و مهارت تخصصی در آن حوزهها را فرا بگیرید. همچنین مقدماتی نیز برای حضور پیدا کردن در آن بازارها وجود دارد که باید پشت سر بگذارید. اما برای سرمایه گذاری در بازار طلا صرفا کافی است که به یک طلافروشی مراجعه کنید و خرید خود را ثبت نمایید.
نگاهی به مهمترین معایب سرمایه گذاری در بازار طلا
اما سرمایه گذاری در طلا نیز مانند سایر بازارهای مالی در کنار مزایای بسیار مهم، معایبی نیز دارد که لازم است حتما مورد توجه قرار گیرند. برخی از این معایب با سایر بازارهای مالی مشترک هستند و برخی دیگر مخصوص سرمایهگذاری در این بازار است. برخی از مهمترین معایب سرمایهگذاری در بازار طلا عبارتاند از:
1. کارمزد بالای خرید و فروش طلا
بسته به اینکه چه نوع طلایی را برای سرمایهگذاری خریداری میکنید، باید توجه داشته باشید که معمولا کارمزدهایی برای این بازار در نظر گرفته میشود. البته در صورت سرمایه گذاری در بازار طلا با دیدگاه طولانی مدت مسئله کارمزد قابل چشمپوشی است.
2. ریسک بالا در سرمایهگذاری کوتاهمدت
بازار طلا جای نوسانگیری و کسانی که دست به معاملههای کوتاهمدت میزنند، نیست. صرفا کسانی که افق دید بلند مدت برای سرمایهگذاری دارند، باید در طلا سرمایهگذاری کنند. در غیر این صورت احتمال ضرر و زیان در این بازار به شدت بالا خواهد بود.
3. چالش نگهداری طلای فیزیکی
نگهداری و حفاظت از هر دارایی ارزشمندی کار دشواری است. نگهداری طلا بهعنوان یک فلز بسیار گرانبها نیز گرفتاریهای خاص خودش را دارد. البته این مسئله برای کسانی است که اقدام به خرید و فروش طلای فیزیکی میکنند. روشهای دیگری نیز برای سرمایه گذاری در بازار طلا وجود دارد که این چالش در آنها بهخوبی برطرف شده است.
4. موثر بودن عوامل مختلف در قیمت طلا
طلا یکی از بازارهایی است که نسبت به شرایط و اخبار اقتصادی و سیاسی در کشورهای مختلف خیلی زود واکنش نشان میدهد. هرچقدر که میزان ذخایر طلای یک کشور بیشتر باشد، اخبار و شرایط اقتصادی آن روی قیمت طلا اثر بیشتری میگذارد. نباید فراموش کنیم که طلا مبنای اقتصاد هر کشوری است و همین مسئله باعث میشود که در بحران اولین چیزی که تحت تاثیر قرار بگیرد، طلا باشد. البته این مسائل عمدتا بهصورت مقطعی ارزیابی میشود و در بلندمدت طلا مسیر اصلی که باید را طی میکند.

ایدههایی برای سرمایه گذاری در بازار طلا
رویهمرفته برای سرمایه گذاری در بازار طلا، سه راه کلی وجود دارد. در این قسمت قصد داریم بهصورت مختصر به معرفی هریک از این روشها بپردازیم.
1. خرید و فروش طلای فیزیکی
قدیمیترین و شاید متداولترین روش برای خرید و فروش طلا از گذشته تا به امروز خرید و فروش بهصورت فیزیکی است. طلا به شکلهای گوناگونی از سکه، شمش و زیورآلات در بازار به فروش میرسد. بسیاری از مردم نیز ترجیح میدهند که برای خرید طلا، بهصورت فیزیکی اقدام کنند. شاید از این جهت که طلای واقعی را در دست میگیرید، این گونه خرید و فروش ارزشمند باشد؛ اما به هیچ عنوان نباید مسئله کارمزد، مالیات و اجرتی که در هر بار خرید طلای فیزیکی از شما اخذ میشود را نادیده بگیرید.
2. گواهی سپرده طلا
در این روش شما دقیقا مانند یک سرمایهگذار بورس یا بازار فارکس باید وارد عمل شوید. از طریق یک کارگزاری باید یک حساب کاربری برای خود ایجاد کنید و اقدام به خرید طلای مورد نظر خود به میزان لازم کنید. در ادامه یک گواهی رسمی به شما اختصاص پیدا میکند که مالکیت شما را روی مقدار مشخصی طلا نشان میدهد. طلاها نیز در مکان مشخصی نظیر خزانه بانکها ذخیره میشود. این گواهی سپرده دقیقا حکم همان طلایی را دارد که شما بهصورت فیزیکی خرید و فروش میکنید.
3. صندوقهای سرمایهگذاری در طلا
در قالب صندوقهای سرمایهگذاری طلا شما به جای خرید طلا به صورت فیزیکی، اوراق طلا تهیه میکنید و در ادامه مسئولیت نگهداری از دارایی شما بر عهده صندوق سرمایهگذاری است. عمده سرمایه گذاری در بازار طلا از طریق صندوقها نیز در قالب شمش طلا و سکه است. در این روش دیگر نیازی نیست که خود شما بهصورت مستقیم وارد بازارهایی مانند بورس یا فارکس شوید.
کلام پایانی
سرمایه گذاری در بازار طلا بهعنوان کمریسکترین سرمایهگذاری در شرایط حال حاضر اقتصادی با رویکرد بلندمدت به شمار میرود. قرنها از زمان کشف طلا سپری شده است؛ اما این ماده گرانبها نهتنها ارزش خود را حفظ کرده است، بلکه بر ارزش آن افزوده شده است. همه این مسائل نشان میدهد که میتوان روی طلا بهعنوان یک پشتوانه مناسب حتما تکیه کرد. البته توصیه ما این است که همه تخممرغهای خود را در یک سبد قرار ندهید و یک پرتفوی سرمایهگذاری متنوع و مطمئن تشکیل دهید تا به موفقیتهای بیشتری دست پیدا کنید.
سوالات متداول:
راههای سرمایه گذاری در بازار طلا چیست؟
شما میتوانید به سراغ خرید گواهی سکه طلا بروید یا طلای دست دوم را خرید و فروش کنید؛ اما پرسودترین راه، سرمایه گذاری روی طلای آب شده است.
معایب سرمایه گذاری در طلا چیست؟
ریسک سرمایهگذاری در طلا در کوتاه مدت یکی از معایب سرمایهگذاری در طلا است. به علاوه اگر طلا را به صورت فیزیکی میخرید، محافظت از آن میتواند کار دشواری باشد.
بازخورد: طلای آب شده؛ کی بخریم؟ کی بفروشیم؟ هر آنچه لازم است درباره طلای آب شده بدانید - طلاین
بازخورد: بهترین نوع طلا برای سرمایه گذاری | طلاین