اندیکاتور فیبوناچی یک ابزار تحلیل بازارهای مالی بر مبنای ریاضی است. فیبوناچی در تحلیل تکنیکال جایگاه ویژهای دارد و همه تحلیلگران به خوبی با آن آشنا هستند. اندیکاتور فیبوناچی بر اساس اعداد طلایی دنباله فیبوناچی کار میکند. با استفاده از این اندیکاتور، میتوانید نقاط حمایت و مقاومت تا حد خوبی پیشبینی کنید.
آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال یکی از اولین قدمها خواهد بود. پس اگر قصد ورود به بازار مالی و یادگیری تحلیل تکنیکال را دارید، نباید از اندیکاتور فیبوناچی بگذرید. حالا که با اهمیت فیبوناچی در فارکس و سایر بازارها آشنا شدید، درباره انواع این اندیکاتور و روش استفاده از آن توضیح خواهیم داد.
فیبوناچی در تحلیل تکنیکال چیست؟
همانطور که گفتیم، اندیکاتور فیبوناچی بر اساس دنباله فیبوناچی است. دنباله فیبوناچی با عدد ۰ و سپس ۱ شروع میشود. سپس هر عدد جدید در دنباله، از طریق جمع دو عدد قبلی به دست میآید یعنی دنباله به این صورت خواهد بود: ۰، ۱، ۱، ۲، ۳، ۵، ۸، ۱۳، ۲۱، ۳۴ و به همین شکل ادامه پیدا میکند. البته چیزی که در این دنباله برای ما اهمیت پیدا میکند، خود اعداد دنباله نیستند!
نکته تکنیکال فیبوناچی اینجاست که (به جز چند عضو ابتدایی دنباله) حاصل تقسیم هر کدام از اعضای دنباله فیبوناچی بر عضو قبلی، حدوداً ۰.۶۱۸ و بر عضو قبلتر، ۰.۳۸۲ خواهد بود. پس اعداد و سطوح مورد نظر ما در اندیکاتور فیبوناچی، ۰ درصد، ۲۳.۶ درصد، ۳۸.۲ درصد، ۶۱.۸ درصد، ۷۸.۶ درصد و در نهایت ۱۰۰ درصد هستند. برخی از تحلیلگران سطح ۵۰ درصد را هم در فیبوناچی در نظر میگیرند که به دلیل اهمیت این سطح در معاملات است وگرنه جزو دنباله نیست.
چگونه با اندیکاتور فیبوناچی تحلیل کنیم؟
فیبوناچی و سطوح مهم آن در تحلیل تکنیکال را شناختیم. حالا باید ببینیم که از این سطوح چطور برای تحلیل بازار استفاده کنیم. ابزار فیبوناچی در پلتفرم تحلیل نمودار از قبل وجود دارد ولی سطوح آغاز و پایان اندیکاتور را باید خودتان مشخص کنید. در ادامه سعی میکنیم با زبان ساده، روش استفاده از سادهترین نوع فیبوناچی در تحلیل تکنیکال، یعنی فیبوناچی اصلاحی را توضیح دهیم.
قدم اول این است که بدانیم قصد تحلیل یک بخش نزولی از چارت را داریم یا یک دوران صعودی. اگر روند نزولی است، سطح ۰ درصد را روی پایینترین نقطه و سطح ۱۰۰ درصد را روی بالاترین نقطه قیمتی در آن بازه زمانی بگذارید. اگر روند صعودی است، برعکس عمل کنید. سطح ۰ درصد را روی بالاترین نقطه قیمتی و ۱۰۰ درصد را در پایینترین سطح مشخص کنید. مشاهده میکنید که سطوح طلایی فیبوناچی بر روی نمودار ظاهر خواهند شد.
شاید این نوشته نیز برای شما مناسب باشد: ابزار تحلیل تکنیکال طلا
تحلیل سطوح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
پس از این که سطوح را پیدا کردیم و قیمت سهام در هر سطح را به دست آوردیم به اصل ماجرا میرسیم. باید بدانیم که چطور از این سطوح برای پیشبینی بازار استفاده کنیم. اگر نوسانهای قیمتی، میان ۶ سطح طلایی فیبوناچی اتفاق میافتد، این سهام یا دارایی، روند قوی و قابل تحلیلی دارد. با در نظر گرفتن نوع تغییر (صعودی یا نزولی) قیمت پس از رسیدن به قیمت هر سطح طلایی، میتوانیم نوسانهای قیمتی در آینده را پیشبینی کنیم.
انواع اندیکاتور فیبوناچی چیست؟
سادهترین نوع فیبوناچی، همان نوع اصلاحی یا ریتریسمنت (Fibonacci Retracement) است. اما انواع دیگری از این اندیکاتور وجود دارند که به طور خلاصه درباره هر کدام توضیح میدهیم.
اندیکاتور فیبوناچی کمان (Fibonacci Arc)
این نوع از فیبوناچی، پس از تعیین همان سطوح کف و سقف قیمت در یک بازه قیمتی، به جای تعیین سطوح به صورت خط، سطوح طلایی را به شکل کمان رسم میکند. البته نقاط نوسان قیمت در فیبوناچی کمانی، مطابق همان نقاط بهدستآمده از فیبوناچی اصلاحی خواهند بود. نقاط حمایت یا مقاومت هم بر اساس نوع تغییر روند قیمتی در میان دو سطح طلایی مشخص میشود.
اندیکاتور فیبوناچی کانال (Fibonacci Channel)
در این نوع از فیبوناچی، به جای دو سطح، باید سه سطح را انتخاب کنید؛ دو سطح کف یا Low متوالی و یک سطح سقف یا High میان این دو کف. سپس خط ۰ درصد با شیب، بین دو نقطه کف، و خط ۱۰۰ درصد با زاویه مشابه از نقطه سقف قیمتی میگذرد. سپس درصدهای طلایی فیبوناچی به صورت کانال پدیدار میشوند. اغلب فیبوناچی کانالی با اصلاحی ترکیب میشود و نقاط تلاقی این دو اندیکاتور برای تحلیل دقیقتر استفاده میشوند.
اندیکاتور فیبوناچی بادبزن (Fibonacci Fan)
این نوع از فیبوناچی، به جای تعیین سطوح به صورت خط افقی یا کمان، از خطوط شیبدار یا مورب استفاده میکند. از آنجا که شیب خطوط، به دو عامل قیمت و زمان بستگی دارد، اندیکاتور بادبزنی به خوبی درمورد سرعت نوسان قیمت هم اطلاعات خوبی به تحلیلگران خواهد داد. گاهی بر اساس شرایط، از ترکیب فیبوناچی کمانی و بادبزنی استفاده میشود.
اندیکاتور فیبوناچی گسترده (Fibonacci Extension)
برای نوع گسترده هم به سه نقطه نیاز داریم. از آنجایی که فیبوناچی گسترده بر موجهای نوسان قیمت تأکید دارد، باید دو سقف و کف بین این دو سقف را مشخص کنیم. نکته اینجاست که اندیکاتور در این بازه رسم نخواهد شد و بعد از نقطه سوم یا زمان پایان اصلاح رسم میشود. فیبوناچی گسترده، سطوح نسبی ۱، ۱.۶۱۸، ۲.۶۱۸، ۳.۶۱۸ و ۴.۲۳۶ هم علاوه بر سطوح قبلی نشان میدهد.
اهمیت استفاده از فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
شناخت سطوح مقاومت و حمایت، از مهمترین مسائل در پیشبینی رفتار بازار است تا بدانیم چه زمانی بخریم و چه زمانی بفروشیم. این نقاط و سطحهای قیمتی را با استفاده از تحلیل مشخص میکنیم. یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال که بر مبنای اصول ریاضیات کار میکند، همین اندیکاتور فیبوناچی است. فیبوناچی با بررسی رفتار بازار در ۶ سطح مهم (۰، ۲۳.۶، ۳۸.۲، ۶۱.۸، ۷۸.۶ و ۱۰۰ درصد) و با در نظر گرفتن احتمال تکرار همین رفتار در همین سطوح، به شما کمک میکند تا معامله موفقتری داشته باشید. امیدواریم این مطلب از سایت طلاین برای شما مفید بوده باشد.
سؤالات متداول:
آیا اندیکاتور فیبوناچی به اندازه کافی قابل اعتماد است؟
اغلب ابزارهای تحلیل تکنیکال به تنهایی قابل اعتماد نیستند و نباید صد درصد بر اساس آنها تصمیم گرفت. توجه همزمان به تحلیل فاندامنتال و ترکیب ابزارهای تحلیلی تکنیکال، درصد خطا را کاهش میدهد.
اندیکاتور فیبوناچی در کدام پلتفرمها قابل استفاده است؟
فیبوناچی در تحلیل تکنیکال به قدری شناختهشده است که محال است در میان ابزارهای تحلیلی پیدا نشود. متاتریدر ۴ و ۵ و سایر پلتفرمهای معاملاتی از این اندیکاتور پشتیبانی میکنند.
فهرست مطالب