اگر شما هم مثل بسیاری از افراد به طلا و جواهرات و شغلهای پرزرقوبرق مربوط به آن علاقه دارید، میتوانید طلاسازی را بهعنوان یکی از پرطرفدارترین مشاغل جهانی در نظر داشته باشید. علاقهمندان به طلاسازی و طراحی طلا و جواهرات معمولاً پس از گذراندن دورههای یادگیری مهارتهای ابتدایی طلاسازی و تهیه ابزار لازم، در کارگاههای طلاسازی به کار مشغول میشوند. در ادامهٔ مقاله به معرفی شغل طلا سازی و آنچه که برای شروع آن نیاز دارید، میپردازیم.
شغل طلا سازی یعنی چه؟
در سادهترین تعریف طلاسازی یا زرگری شغلی است که در آن به طراحی و ساخت انواع مصنوعات طلا پرداخته میشود. البته این حرف به این معنی نیست که طلاسازان فقط با طلا سروکار دارند؛ چرا که این شغل شناخت و کار با سایر فلزات گرانبها مثل نقره، پلاتین و برنز را نیز شامل میشود.
طلاسازان در گذشته علاوه بر ساخت زیورآلات طلا، به ساخت ظروف کاربردی و زینتی طلا و نقره، جام و اشیا مذهبی و تشریفاتی نیز میپرداختند، اما امروزه این شغل در تقریباً تمام موارد، شامل ساخت زیورآلات مثل انگشتر، گردنبند و دستبند و مواردی ازاینقبیل است. البته طلاسازان ممکن است گاهی بر حسب ذوق خود یا سفارشهای مشتریان اختصاصی به ساخت اقلام دیگری نیز بپردازند.
مهارتهای لازم برای طلا سازی
بهطورکلی این شغل مناسب افرادی است که به هنر و کارهای دقیق و دستی علاقه دارند و از ابتکار و خلاقیت خوبی نیز برخوردار هستند. همچنین طلاسازان به توانایی بدنی خوبی نیز نیاز دارند، چرا که طلاسازی در واقع نوعی صنعتگری مینیاتوری است و کارهایی مثل چکشکاری، فرزکاری و سمبادهکشی که از جمله مهارتهای پایهٔ طلاسازی محسوب میشوند، به توانایی نسبتاً بالایی نیاز دارند.
همانطور که پیشازاین نیز گفته شد، حرفهٔ طلاسازی نیازمند مهارتهای طراحی و ساخت طلا و جواهرات است. برای یادگیری ساخت طلا و جواهرات باید دورههای آشنایی با شیمی طلا و فلزات گرانبها، برش الماس و انواع سنگهای قیمتی، قالبگیری، پولیشکاری، ساخت حلقه و مواردی ازاینقبیل را بگذرانید.
برای آشنایی با فلزات گرانبها، میتوانید این نوشته را بخوانید: لیست فلزات گرانبها به ترتیب قیمت
همچنین دورههای مربوط به طراحی طلا و جواهرات (چه بهصورت دستی و چه با استفاده از نرمافزارهای مختلف) نیز از جمله مهارتهایی است که طلاساز به آنها نیاز دارد. در نهایت علاوه بر مهارت و تجربه که دو فاکتور مهم در شغل طلاسازی محسوب میشوند، تعهد، وقتشناسی و توانایی برقراری ارتباط مناسب با مشتریان از دیگر مهارتهای ضروری َشغل طلاسازی محسوب میشوند.
مزایای شغل طلا سازی
بازار طلا و مشاغل مربوط به آن از گذشتههای دور تا کنون، همواره بازاری پویا بوده است، چرا که طلا علاوه بر اینکه در استفاده شخصی کاربرد دارد، یکی از بهترین گزینههای سرمایهگذاری در زمان تورم نیز محسوب میشود. همین وابستگی انسانها به طلا باعث شده است که مشاغل مرتبط با طلا از امنیت شغلی قابلتوجهی برخوردار باشند، بنابراین میتوانید با خیالی راحت به شغل طلاسازی بهعنوان راهی برای گذران زندگی خود نگاه کنید.
از طرف دیگر بازار کار طلا بهخوبی پذیرای افراد جدید خواهد بود چرا که طلا سازی از جمله مشاغلی است که در آن تقاضا بسیار بیشتر از عرضه است و احتمال اشباع شدن بازار آن در سالهای نزدیک وجود ندارد. همچنین حرفه طلاسازی هیچ محدودیتی از نظر سن و جنسیت ندارد و افراد بدون هر گونه تحصیلات و پیشزمینهای در زمینه طلا و جواهر نیز میتوانند به آن وارد شوند.
معایب شغل طلا سازی
از جمله بارزترین معایب شغل طلا سازی میتوان به آسیبهای جسمی اشاره کرد. طلاسازان گاهی ساعتها در یک وضعیت بدون حرکت باقی میمانند و بدن خود را در موقعیت نامناسبی قرار میدهند که باعث آسیب به گردن و ستون فقرات میشود. علاوهبرآن پراکنده شدن ذرات کوچک فلز در هوا احتمال آسیب به چشم و ریهها را نیز به همراه دارد.
احتمال به سرقت رفتن طلا نیز وجود دارد که گاهی میتواند خسارتهای جبرانناپذیری را به طلاساز وارد کند. در نهایت درآمد طلاسازان ممکن است با تغییر قیمت طلا نوسان داشته باشد و این موضوع را نیز میتوان بهعنوان یکی از معایب حرفه طلاسازی به شمار آورد.
تاسیس کارگاه طلا سازی
یکی از بزرگترین دغدغههای طلاسازان تازهکار، پیداکردن محیطی مناسب برای فعالیت است. بعضی از طلاسازان ترجیح میدهند که کارگاه خصوصی خود را داشته باشند؛ درحالیکه بعضی دیگر به کار در کارگاههای طلافروشیها و شرکتها میپردازند.
برای تأسیس یک کارگاه خصوصی طلاسازی به فضای زیادی احتیاج ندارید و یک اتاق کوچک نیز میتواند کار شما را راه بیندازد. بااینحال چند نکته وجود دارد که باید به آنها توجه کنید. برای مثال کارگاه شما باید از امنیت بالایی برخوردار باشد تا بتوانید با خیال راحت طلا را در آن نگهداری کنید.
همچنین بهتر است این کارگاه در محیطی باشد که آلودگی صوتی یا مشکلی برای سلامتی دیگران ایجاد نکند. چنانچه شرایط لازم برای تاسیس کارگاه خصوصی را ندارید میتوانید همانند بسیاری از طلاسازان در پاساژهای طلا فروشی به کار مشغول شوید یا زیر نظر شرکتهای بزرگتر به فعالیت بپردازید و از کارگاههای آنها استفاده کنید.
معرفی ابزار طلاسازی
در این بخش به معرفی ابزار لازم برای طلاسازی میپردازیم. طلاسازان بهتدریج و با پیشرفت در کار خود ممکن است از ابزارهای بسیار دقیق و تخصصی استفاده کنند؛ اما ابتداییترین وسایلی که برای شروع طلاسازی به آنها احتیاج دارید شامل موارد زیر هستند:
- سیستم رایانهای: اگرچه میتوانید طراحی طلا و جواهرات را بهصورت دستی نیز انجام دهید، اما بسیاری از طلاسازان برای افزایش راحتی و دقت در کار خود از نرمافزارهای طراحی طلا و جواهرات استفاده میکنند.
- میز کار: میز کار جزو ابتداییترین وسایل موردنیاز برای طلاسازی است که باتوجهبه فضایی که در اختیار دارید و حجم کار و ابزار خود باید اندازهٔ مناسب آن را خریداری کنید.
- کولیس: نوعی از ابزارهای دقیق اندازهگیری است که در کارهای ظریف از جمله طلاسازی کاربرد دارد.
- بوته و مشعل: از این ابزار برای ذوب فلزات گرانبها در مقیاس کوچک استفاده میشود.
- قیچی و اره مویی: برای برش قطعات و صفحات طلا به کار میروند.
- قالب خوشه: برای خمکردن و شکلدادن به طلا به کار میرود.
- دمبوری: از دمبوری برای جوشدادن قطعات فلز به یکدیگر استفاده میشود.
- فرز و سوهان: برای حک نقشونگار یا صیقلی کردن طلا از آنها استفاده میشود.
همچنین طلاسازان باید با اصطلاحات رایج طلا نیز آشنایی داشته باشند.
آموزش طلا سازی
برای کسب مهارتهای ابتدایی طلاسازی میتوانید از طریق تحصیل در رشتهٔ طلاسازی یا شرکت در دورههای آموزشی اقدام کنید. تحصیل در رشته طلا و جواهرسازی بهصورت تحصیل در هنرستان یا از طریق سازمان فنی حرفهای است. همچنین رشتهٔ طلاسازی در دانشگاه نیز قابل تحصیل است که بدون کنکور یا با کنکور و در مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته تدریس میشود.
دورههای آموزش طلاسازی بهصورت آزاد نیز برگزار میشوند که تنوع بسیار زیادی دارند و از دورههای ساده و مقدماتی تا دورههای پیشرفته را پوشش میدهند. بعضی از افراد پس از گذراندن دورههای طلاسازی مدتی را نیز به کارآموزی میگذرانند که بهصورت پارهوقت و تماموقت برگزار میشوند و هنرجویان میتوانند از نزدیک و بهصورت عملی با مهارتهای طلاسازی آشنا شوند.
سرمایه لازم برای طلا سازی
یکی از مهمترین سوالاتی که در ابتدای کار و برای شروع طلاسازی به ذهن هنرجویان خطور میکند این است که چقدر سرمایه برای شروع کار نیاز دارند و هزینههای شروع حرفه طلاسازی شامل چه مواردی میشود؟ سرمایه اولیهای که برای شروع کار طلا سازی نیاز دارید معمولاً به این موارد اختصاص مییابد:
- خرید طلا، سایر فلزات گرانبها و سنگهای قیمتی: برای شروع کار به خرید مقداری طلا و سایر فلزات گرانبها نیاز دارید تا نمونه کارهای اولیهٔ خود را بسازید. این نمونه کارها در واقع معرف شما برای شروع کار هستند، بنابراین بهتر است در خرید مواد اولیهٔ مورد نیاز خود دقت داشته باشید.
- خرید ابزارآلات اولیه: طلاسازان از ابزار مختلفی برای کار خود استفاده میکنند. از ارههای دستی کوچک گرفته تا ابزارآلات بزرگ و نیمهصنعتی که در کارگاههای بزرگ به کار میروند. بسته به اینکه چه ابزاری خریداری میکنید، سرمایه اولیهای که برای شروع کار نیاز دارید، میتواند متفاوت باشد.
- تأسیس کارگاه طلاسازی: بسته به اینکه قصد دارید کارگاه شخصی خود را راهاندازی کنید یا اینکه با کارگاهها و شرکتهای دیگری کار کنید، این هزینه متفاوت خواهد بود. برای تأسیس کارگاههای خصوصی معمولاً هزینهٔ بیشتری نیاز خواهید داشت.
- آموزش و کسب مهارتهای لازم برای طلاسازی: در ابتداییترین بخش شروع طلاسازی، باید هزینهای را برای کسب آموزش و مهارتهای اولیه کنار بگذارید، چرا که اگر با دانش و مهارت کافی به این حوزه وارد شوید، سرعت رشد و پیشرفت کار شما به طور قابلتوجهی بالاتر خواهد بود.
درآمد طلا سازی چه قدر است؟
بهطورکلی طلاسازی یکی از مشاغل لوکس و پولساز در سراسر دنیا محسوب میشود و با پیشرفت در آن میتوانید درآمدهای بسیار خوبی را کسب کنید اما درآمد حاصل از این شغل نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد . در ادامه بخشی از این عوامل را به شما معرفی میکنیم:
- نوع طلا و جواهرات: یکی از عواملی که روی درآمد حاصل از طلاسازی اثر دارد، نوع طلا و جواهراتی است که طلاساز میسازد. طلاسازانی که طرحهای پیچیده، خاص و سفارشی تولید میکنند نسبت به آنهایی که زیورآلات ساده میسازند، درآمد بالاتری دارند.
- میزان مهارت و تجربه: افرادی که در شغل طلاسازی از تجربه چندین ساله برخوردار هستند و به طور مرتب خود را با دانش و ابزار جدید در حوزه کاری خود بهروز میکنند، درآمد بالاتری خواهند داشت.
- بازار کار: هر چه طلاساز بهتر بتواند مشتریان خود را پیدا کند و تعامل بهتری با آنها داشته باشد، فروش بیشتر و در نتیجه درآمد بیشتری خواهد داشت.
- قیمت طلا: مسلماً درآمد طلاسازان به قیمت طلا وابسته خواهد بود . به این منظور بهتر است به طور دقیق با نوسانات طلا در بازار جهانی و داخلی آشنایی داشته باشید.
برای دیدن قیمت لحظه ای طلا میتوانید از سایت طلاین کمک بگیرید.
تجربیات شما به عنوان یک طلا ساز چیست؟
در این مقاله به معرفی شغل طلا سازی؛ ابزار موردنیاز طلاساز، کارگاه، مهارتها و سرمایه اولیه و درآمد طلاساز پرداختیم. طلا سازی یکی از مشاغل محبوب در سطح بینالمللی است که از بازار کار و درآمد مناسبی برخوردار بوده و برای شروع نیز، نیاز به شرایط و تحصیلات خاصی ندارد.
طلاسازان پس از گذراندن دورههای اولیه، تهیه ابزارآلات مورد نیاز و پیدا کردن مکانی مناسب برای کارگاه طلاسازی میتوانند در این شغل مشغول به کار شوند. چنانچه سؤال دیگری در مورد حرفهٔ طلاسازی دارید میتوانید آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول:
بهترین نرمافزارهای طراحی طلا و جواهرات کدام هستند؟
نرمافزارهای Matrix، 3d Design و Rhinogold از پرکاربردترین نرمافزارهای طراحی طلا و جواهرات هستند.
طلاساز چند ساعت در هفته کار میکند؟
طلا سازانی که زیر نظر شرکتها کار میکنند به طور معمول 40 ساعت در هفته را مشغول کار هستند و این عدد در طلا سازانی که به طور مستقل کار میکنند، بسته به ترجیح شخصی طلاساز میتواند بسیار متفاوت باشد.
فهرست مطالب