ثبات پولی ومالی برای ثبات اقتصادی و خروج از بحرانهای اقتصادی بسیار مهم هستند و با انجام سیاست پولی و مالی میتوان زمینهی ثبات اقتصادی در کشور را فراهم کرد.

سیاست پولی
سیاست پولی رابطه میان نرخ بهره در اقتصاد کشور و کل عرضه پول است. سیاست پولی در جامعه از طریق افزایش و یا کاهش دادن مقدار حجم پول در دست مردم انجام میشود. افرادی که در کارهای مالی و پولی کشور هستند میتوانند با تغییر در عرضه پول و نرخ بهره، باعث دستیابی به اهداف سیاست پولی شوند.
انواع سیاست پولی
سیاست پولی انبساطی
به سیاستهایی که باعث افزایش عرضه پول در کشور شوند، سیاست پولی میگویند. این سیاست بیشتر در مواقعی اتفاق میافتد که اقتصاد کشور در حال رکود باشد، در این حالت بانک مرکزی کشور با افزایش عرضه پول، اقتصاد کشور را از حالت رکود خارج میکند.
سیاست پولی انقباضی
به سیاستهایی گفته میشود که باعث کاهش عرضه پول در کشور برای رسیدن به اهداف سیاسی میشوند. برای مثال به علت چاپ اسکناس، قیمتها افزایش پیدا کرده است و اقتصاد کشور تعادل خود را از دست داده است. در این مواقع دولت برای تعدیل اقتصاد، مقدرای اوراق قرضه در جامعه منتشر میکند و با خرید این اوراق توسط مردم،حجم پول در کشور کاهش پیدا میکند.
هر سیاستی اهداف مشخصی برای خود دارد، مانند سیاست پولی انبساطی که هدفش افزایش عرضه پول و سیاست پولی انقباضی که هدفش کاهش عرضه پول است. البته علاوه براین اهداف، سیاست پولی اهداف عمدهی دیگری دارند مانند :
- تسریع رشد اقتصادی
- ایجاد اشتغال کامل
- تثبیت سطح عمومی قیمت ها
اهداف کلی سیاست پولی:
1- اشتغال کامل
2- رشد اقتصادی
3- ثبات قیمت ها
4- ثبات نرخ بهره
5- ثبات در بازار ارز
ابزار سیاست پولی
برای اینکه دولتها به اهداف سیاست پولی برسند، باید از ابزارهای متناسب با اهدافشان استفاده کنند:
نرخ بهره : هنگامی که افراد پول خود را سپرده گذاری میکنند، پولی به عنوان سود بانکی به آنها تعلق میگیرد.
نرخ سپرده قانونی: بانک مرکزی، بانکها را مجبور میکند که مقدار مشخصی از سپردههای مشتریان را در بانک مرکزی نگهداری کند.
سیاست مالی
سیاست مالی همان سیاستهای دولت درباره سطح خرید دولت، سطح پرداختهای انتقالی و ساختار مالیاتی است. در سیاست مالی دو عامل درآمد دولت و مخارج دولت تاثیرگذار است و با تغییر در سطح هر یک از آنها؛ تقاضای کل و سطح فعالیتهای اقتصادی و توزیع درآمد تحت تاثیر قرار میگیرند. سیاست گذاری مالی از طریق افزایش و یا کاهش دادن مالیات و یا خریدهای دولتی انجام میگیرد.
انواع سیاست مالی
سیاست مالی خنثی
این نوع سیاست زمانی اتفاق میافتد که اقتصاد در حالت تعادل باشد و مخارج دولت توسط درآمدهای مالیاتی تامین شود.
سیاست مالی انبساطی
در این نوع سیاست مخارج دولت از درآمدهای مالیاتی بیشتر است. هنگامی این اتفاق میافتد که اقتصاد در حالت رکود باشد.
سیاست مالی انقباضی
این نوع سیاست زمانی اتفاق میافتد که مخارج دولت از درآمدهای دولتی کمتر باشد.

عوامل تاثیرگذار در ثبات مالی
درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز، اثر افزایشی برروی بی ثباتی مالی در ایران دارد. تورم اثر مثبتی برروی بی ثباتی مالی دارد یعنی با افزایش تورم، بی ثباتی مالی نیز افزایش مییابد. با افزایش مخارج جاری دولت، بی ثباتی مالی افزایش و به همین دلیل ثبات مالی کاهش مییابد. با افزایش درآمدهای مالیاتی ایران، ثبات مالی نیز در ایران افزایش پیدا میکند.
سوالات متداول:
سیاست پولی چیست؟
سیاست پولی رشته فعالیتهایی است که با انجام آنها میتوان فاکتورهایی مانند تورم، نرخ ارز و بیکاری میشود.
نرخ بهره در اقتصاد پولی چیست؟
نرخ بهره در سیاست پولی به معنای مبلغی مشخص است که براساس آن میتوان پول را قرض گرفت.
طلاین بلاگ
آخرین اخبار و آموزشهای مربوط به بازار طلا در داخل ایران و سراسر جهان را به سادگی و از طریق وبلاگ سامانه خرید و فروش آنلاین طلای طلاین در اختیار داشته باشید. در وبلاگ طلاین میتوانید از بهترین آموزشها در زمینه سرمایه گذاری و همچنین خرید و فروش طلا بهرهمند شوید
خرید و فروش آنلاین طلا
طلاین یک داشبورد همه فن حریف برای شماست که به سادگی میتوانید در آن عضو شوید و با خیال آسوده سرمایه خود را به شمش تبدیل کنید. این سرمایه گذاری برای شما حداقل ریسک و هزینه را خواهد داشت و جلوی آنکه ارزش پول شما به دلیل تورم از دست برود را خواهد گرفت. به سادگی میتوانید در داشبورد آنلاین طلاین عضو شوید و با بهترین قیمت و کمترین کارمزد اقدام به سرمایهگذاری و خرید و فروش طلا کنید.