طلا علاوه بر ارزشهای اقتصادی فراوان، جلوههای زیبای بصری نیز خلق میکند. زیورآلات و جواهرات طلا علاقهمندان زیادی دارد و هر روز طراحیها و ابتکارهای جدید به این بازار اضافه میشود. با وجود این که طلا یادآور رنگ زرد است، اما امروزه رنگهای طلا به زرد محدود نمیشود و زیورآلات طلا با رنگهای متنوع در بازار موجود است. رنگهایی که جذابیت این اجسام ارزشمند را دو چندان میکند و یک جلوه خاص و ممتاز به آنها میدهد.
انواع رنگهای طلا چیست؟
با نگاهی گذرا به ویترین طلافروشیها رنگهای متنوعی را مشاهده خواهیم کرد. انواع متنوع دستبندها، گوشوارهها، گردنبندهای طلا در رنگهای سفید طوسی، سفید، سبز، بنفش و برخی رنگهای خاص به بازار عرضه میشود.
- طلای زرد
- طلای سفید
- طلای رز گلد
- طلای بنفش
- طلای سبز
- طلای آبی
- طلای طوسی
- طلای سیاه
در اینجا به معرفی چند رنگ طلا و خصوصیات آنها میپردازیم.
طلای زرد
زرد پرکاربردترین، قدیمیترین و شناختهشدهترین رنگ از بین رنگهای طلا است. طبیعت ماده طلا زرد رنگ است و هر چه عیار طلا بیشتر باشد زردی و تیرگی بیشتر خواهد شد. با دقت به شمشهای طلای ۲۴ عیار و مقایسه آن با زیورآلات ۱۸ عیار میتوان تفاوت رنگ را در اثر بالا رفتن عیار متوجه شد. رنگ زرد برای ساخت منسوجات تزئینی، آبکاری وسایل مختلف، طراحی مکانهای تشریفاتی، نقش و نگار البسه و … به کار میرود.
برای آشنایی بیشتر میتوانید این نوشته را بخوانید: طلای زرد چیست
طلای سفید
طلای سفید آلیاژی از طلا است که از ترکیب آن با حداقل یک فلز سفید رنگ به دست میآید. آلیاژهایی که در ساخت طلای سفید استفاده میشوند اغلب پالادیوم، روی، مس، نیکل، منگنز و نقره هستند. در اصل طلای سفید همان طلای زرد است که یک لایه فلز سفید همچون نیکل، پالادیم یا پلاتین روی آن کشیده شدهاست. طلای سفید همیشه یک روکش رودیوم دارد تا علاوه بر حفظ سفیدی، براق و درخشان هم بماند.
زآنجا که برخی افراد به نیکل حساسیت دارند، بهجای نیکل از پالادیوم استفاده میشود. این فلز از نیکل گرانتر است اما احتمال اینکه واکنشهای آلرژیک ایجاد کند کمتر است. اگر از پالادیوم در طلای سفید استفاده شود، دیگر نیازی به روکش رودیوم نیست زیرا پالادیوم نوعی رنگ خاکستری به طلا میدهد. معمولاً روکش رودیوم وقتی ساییده میشود طلا به رنگ زرد کدر دیده میشود.
برای آشنایی بیشتر با طلای سفید میتوانید به سراغ این مقاله از سایت طلاین بروید: طلای سفید، مراحل ساخت و ترکیبات
طلای رزگلد (صورتی)
طلای رزگلد یا طلای قرمز یا طلای روسی تاریخ آن معلوم نیست که از چه تاریخی و چه ساعتی ساخته و عرضه شدهاست. اما هر چه که هست، در حال حاضر برترین برندهای طلا و جواهر در سراسر جهان سعی در عرضهٔ مصنوعاتی به رنگ صورتی را دارند؛ از برند طلای تیفانی، کارتیه، و پیاژه، گرفته تا دیور و مونیکا وینادر، سعی میکنند بخشی از زیورآلات تولیدیشان به رنگ رزگلد باشند.
رنگ قرمز این طلا از آلیاژ مس و طلای خالص حاصل میشود. هر چه قرمزی جواهرات طلا بیشتر باشد، یعنی مس بیشتری در آن استفاده شده و قیمت و ارزش آن کمتر است. در عوض، هر چه مس بیشتر باشد، رنگ رزگلد آن بیشتر خواهد بود. این طلا را با نام «طلای قرمز» هم یاد میکنند. البته اگر مس کمتری در ترکیب آن به کار رفته باشد، رنگ آلیاژ صورتی میشود که به آن «طلای صورتی» میگویند. رزگلد نسبت به طلای زرد و سفید امروزیتر است و طرفداران بیشتری دارد.
طلای بنفش
ترکیب آلومینیوم و ایندیوم با طلا سبب ایجاد آلیاژی با رنگ بنفش میشود. ماده جدید به دست آمده معمولا نرمی بیشتری نسبت به سایر رنگهای طلا دارد و به همین در موقعیتهای خاص یا طراحیهای دورانی و پیچدرپیچ به کار میرود.
همچنین استفاده از طلای بنفش به تنهایی رایج نیست و از آن در کنار سایر رنگهایی که استحکام بیشتری دارند استفاده میشود. نرمی و استحکام کم باعث شده طلای بنفش چندان جایگاه خوبی در بین رنگهای طلا پیدا نکند و کمتر زیورآلاتی با این رنگ در طلافروشیها مشاهده شود. از طلای بنفش با نامهای طلای ارغوانی یا ویولت نیز یاد میشود.
طلای سبز
نقره دومین فلز ارزشمند محسوب میشود و اگر با طلا ترکیب شود آلیاژی با رنگ سبز پدید میآید. به دلیل وجود نقره این رنگ با گذر زمان معمولا مات یا کدر میشود. از همین رو کاربرد زیادی در ساخت زیورآلات یا جواهرات ندارد و فقط در برخی از قطعات خاص از ترکیب نقره و طلا استفاده میشود.
طلای آبی
یکی از کمیابترین رنگهای طلا رنگ آبی است. اگر انیدیوم با طلا ترکیب شود طلای آبی به دست میآید. برای ساخت چنین ترکیبی باید ۵۴ درصد انیدیوم در ماده نهایی وجود داشته باشد و عیار طلای نهایی به ۲ نزدیک شود. اگر از گالیوم به جای انیدیوم استفاده شود عیار طلا تا ۱۴ افزایش پیدا خواهد کرد و رنگ آبی نهایی شفافتر خواهد بود. همچنین به وسیله آبکاری با استفاده از ماده ذکر شده نیز میتوان رنگ طلا را به آبی تغییر داد. به این ترتیب طلای ۱۸ عیار میتواند رنگ آبی به خود بگیرد.
طلای طوسی
برای ساخت رنگهای طلا معمولا از ترکیب سایر عناصر به همراه طلا استفاده میشود. طلای طوسی حاصل ترکیب طلا و پالادیوم است. همچنین برخی از سازندگان جهت کاهش هزینهها از عناصر نقره، منگنز و مس برای ساخت طلای طوسی استفاده میکنند. طلای طوسی برای ساخت زیورآلات زنانه و مردانه کاربرد دارد و جزو رنگهای شیک و رسمی طلا محسوب میشود.
طلای سیاه
برای ساخت آلیاژ سیاهرنگ طلا روشهای مختلفی به کار گرفته میشود. معمولا طلا با مس و سولفید پتاسیم ترکیب میشود تا رنگی تیره به خود بگیرد. در این حالت ممکن است طلا کاملا مشکی نشود و رنگی قهوهای داشته باشد. همچنین میتوان طلا را اکسیداسیون کرد و سپس یک زنگار یا پاتینا به آن اضافه کرد. سپس برای افزایش تیرگی و ایجادی ظاهری کاملا مشکلی، روکشی از روتنیوم روی طلا ایجاد میکنند. برای این کار از رودیوم نیز استفاده میشود. معمولا طرفداران این زیورآلات جوانان هستند و نسبت به سایر رنگهای طلا مثل سفید، زرد و حتی رز گلد علاقهمندان کمتری دارد.
برای دستیابی به رنگ سیاه از کروم یا کبالت نیز میتوان استفاده کرد. افزایش غلظت این مواد میتواند تیرگی را کمتر یا بیشتر کند. از ترکیب این دو ماده با طلا رنگهای قهوهای و شکلاتی نیز ساخته میشود.
رنگهای مختلف طلا چگونه ساخته میشوند؟
ر طبیعت تنها یک رنگ طلا به رنگ زرد وجود دارد و بقیهی رنگهای طلا از طریق ترکیب فلزهای گوناگون مانند مس، نقره، نیکل و … به وجود میآید. علاوهبر تغییر رنگ طلا، به دلیل نرم بودن طلای موجود در طبیعت، آن را با فلزات دیگر ترکیب میکنند تا بتوان از آن انواع طلا و مصنوعات زیبا ساخت. به ترکیب طلا با فلزات دیگر، آلیاژ میگویند. همانطور که میدانید ساخت آلیاژها کار آسانی نیست و هر رنگ طلا از طریق آلیاژ قابل ساختن نیست. برای اطلاعات بیشتر میتوانید این نوشته را بخوانید: آلیاژ طلا چیست؟
قیمت رنگهای طلا تفاوت دارد؟
قیمت طلا تابعی از وزن طلا و اجرت (کارمزد) فرد، کارگاه یا کارخانهای است که فرایند ساخت طلا را انجام داده است. البته علاوه بر موارد ذکر شده هزینههایی مثل سود فروشنده و مالیات نیز به قیمت نهایی افزوده میشود. معمولا رنگهای طلا قیمت یکسانی دارند.
برای درک بهتر این موضوع باید دانید که طلای ۲۴ عیار کاملا خالص است و طلای ۱۸ عیار شامل ۱۸ قسمت طلا و ۶ قسمت فلزهای دیگر است. حال این فلزها میتوانند مس، پالادیوم، روی، نقره و … باشند که هر کدام باعث ایجاد رنگی متفاوت میشوند. برخی از رنگهای طلا نیاز به ترکیب حجم زیادی از فلزات خارجی دارند. برای مثال رنگ آبی در بهترین حالت با طلای ۱۴ عیار ساخته خواهد شد و ۱۰ قسمت دیگر باید گالیوم و سایر فلزات باشند. در نتیجه زمان محاسبه قیمت یک قطعه طلا با رنگ آبی قیمت طلای ۱۴ عیار باید ملاک محاسبه باشد.
برای مشاهده قیمتها کلیک کنید: قیمت لحظه ای طلا
جمعبندی
طلا نیز مانند سایر اجسام زینتی و لوکس دائما در حال خلق طرحها و رنگهای جدید است. در این صنعت بیش از آن که میزان سودآوری مخاطب ملاک باشد، تمایلات درونی و احساسات تعیینکننده خواهد بود. از همین رو نوآوری و خلاقیت در ارائه طرحها و رنگهای جدید همچنان ادامه خواهد داشت.
رنگهای مختلف طلا نیز برای جلب نظر مخاطب به وجود آمدهاند. طلای رزگلد و مشکلی جنبه اشرافیت و غرور را به صاحب زیورآلات منتقل میکند و طلای سفید و زرد زیبایی و جذابیت کلاسیک خود را همچنان حفظ کردهاند. سایر رنگها نیز دارای جذابیتهای خاص هستند و برای هماهنگی با سایر جواهرات و البسه میتوانند گزینه مناسبی باشند. مهمترین معیار برای خرید زیورآلات طلا سلیقه شما خواهد بود. هیچ یک از رنگهای طلا استفاده تخصصی ندارند و همه آنها در درجه اول برای خلق زیبایی ایجاد شدهاند.
سوالات متداول:
انواع رنگ طلا چیست؟
طلا میتواند در رنگهای طوسی، زرد، سفید، صورتی و حتی آبی یا سبز تولید شود. رنگ طلا صرفاً جلوه تزئینی و زیبایی دارد.
طلای مات چیست؟
در بخشهایی از زیورآلات از طلایی استفاده میشود که جلوهای مات دارد تا کنتراست (تضاد) آن با طلای درخشنده زیبایی زیورآلات را افزایش دهد.
رنگ اصلی طلا چیست؟
فلز طلا به طور طبیعی و خالص به رنگ زرد است اما با ترکیب آن با دیگر فلزات رنگهای دیگر به دست میآید.
فهرست مطالب
سلام خیلی عالی بود مرسی ولی میخواستم بگم من وقتی سنگ اقشته به طلا را درتیزاب سلطانی انداختم رنگ آن مشکی شد واینکه وقتی خوب واکنش تمام شد تیکه های به رنگ نقره ای که درتیزاب سلطانی حل نشده بود دستم آمد.خواستم بگم اگه امکان داره دراین باره مقاله ای بنویسید که چرا این رنگ سیاه میشه و بازمانده همچین چیزی از اسید سلطانی که خورندگی بالایی دارد چیست.ممنون ازشما همکاران شما
سلام؛
ممنون از پیام و بازخورد مثبت شما. تغییر رنگ سنگ آغشته به طلا در تیزاب سلطانی به مشکی، به دلیل واکنشهای شیمیایی با ناخالصیهای موجود در سنگ است. همچنین، باقیماندههای نقرهای که در اسید حل نمیشوند معمولاً مربوط به فلزاتی مانند پلاتین، پالادیوم یا نقره هستند که مقاومت بیشتری در برابر اسید دارند.
پیشنهاد شما برای نگارش مقالهای در این زمینه بسیار ارزشمند است و آن را به تیم محتوای طلاین منتقل خواهیم کرد. سپاس از همراهی شما.
با آرزوی موفقیت.