طلا و دلار، هر دو از سرمایهگذاریهای آیندهدار در ایران محسوب میشوند؛ اما دلار بخریم یا طلا؟ باتوجهبه تورم موجود، کاملاً قابلپیشبینی است که قیمت طلا و ارز در آینده نیز همچون سالهای اخیر افزایش خواهد داشت و کسانی قصد سرمایهگذاری دارند، میتوانند از حفظ ارزش سرمایه خود و افزایش آن در این بازارها اطمینان داشته باشند.
بهطورکلی بازار طلا تقریباً همیشه رشد بیشتری نسبت به ارز داشته و علاوه بر حفظ ارزش پول، از برتریهایی مثل امنیت بیشتر، تنوع زیاد در اشکال مختلف آن و نقدینگی بالا برخوردار است. در ادامهٔ این مقاله از طلاین با ما همراه باشید تا به پاسخ سؤال مقابل بپردازیم: برای سرمایه گذاری طلا بهتر است یا دلار؟
دلار بخریم یا طلا؟
به پیشنهاد متخصصان بازارهای مالی اگر میخواهید ارزش پولتان را در کوتاهمدت حفظ کنید و از کاهش سریع ارزش پول ملی محافظت کنید، بهتر است در دلار سرمایهگذاری کنید، مخصوصاً وقتی که تحریمها یا نوسانات بازار بر ارزش پول ملی تأثیر میگذارد. اما اگر به دنبال یک گزینه امن و پایدار برای سرمایه گذاری طولانی مدت هستید، سرمایهگذاری در طلا مناسبتر است، به ویژه در زمانهای تورم بالا و نامطمئنی اقتصادی. طلا به عنوان یک دارایی با ارزش تاریخی، توانسته است در برابر تورم و نوسانات شدید اقتصادی مقاومت کند و ارزش خود را حفظ کند.
در نهایت، انتخاب بین دلار و طلا بستگی به اهداف سرمایهگذاری، میزان تحمل ریسک و بازه زمانی مورد نظر شما دارد. به همین خاطر در ادامه به طور دقیق به جوانب مختلف دوئل «طلا بخریم یا دلار» پاسخ میدهیم.
بررسی بنیادی تفاوتهای طلا و دلار برای سرمایهگذاری
تغییرات قیمت طلا و دلار هم در ایران تقریباً با هم همسو است. به این معنی که با افزایش قیمت دلار، قیمت طلا نیز افزایش پیدا میکند و افت قیمت دلار نیز با ریزش قیمت طلا همراه خواهد بود. بهطورکلی، بازارهای طلا و ارز به نسبت سایر بازارهای سرمایهگذاری غیرتخصصیتر و کمدردسرتر هستند و علاوهبرآن امکانات بیشتری را برای عموم افراد جامعه فراهم میکنند تا به سرمایهگذاری و حفظ یا افزایش دارایی خود بپردازند.
بااینوجود، زمانی که بحث سرمایهگذاری به میان میآید، تفاوتهایی بین این دو وجود دارد که باید به آنها دقت کنید تا بهترین گزینه را بسته به اهداف شخصی خود در نظر بگیرید. برای پاسخ به این سؤال که دلار بخریم یا طلا؟ در ادامهٔ مقاله توضیحاتی در مورد عوامل مؤثر بر قیمت طلا و دلار، میزان رشد آنها در سالهای اخیر و مجموعهای از مزایا و معایب مربوط به هر کدام را قرار دادهایم تا مقایسهٔ بهتری بین این دو داشته باشید.
بررسی عوامل مؤثر بر قیمت طلا و دلار
پیشبینی قیمت دلار در آینده از طریق توجه به عواملی مثل میزان تورم، نقدینگی، دخالت بانک مرکزی و مواردی ازاینقبیل و پیشبینی قیمت طلا نیز از طریق توجه به قیمت دلار، قیمت جهانی طلا و میزان عرضه و تقاضا تا حدودی ممکن خواهد بود؛ اما این کار احتیاج به کسب تجربه و دانش در مورد بازارهای مالی و پیشبینی دقیق آنها دارد.
این نکته را نیز باید در نظر داشته باشید که در اکثر موارد، عوامل مختلف مؤثر بر قیمت طلا و دلار که پیشازاین گفته شد، با کمک همدیگر اثر کرده یا اثر همدیگر را خنثی میکنند؛ بنابراین، باید برایند همهٔ این عوامل را در کنار هم در نظر داشته باشید.
عوامل مؤثر بر قیمت طلا
طلا هیچوقت در طول تاریخ ارزش خود را از دست نداده است و همچنان نیز قیمت طلا روزبهروز در حال افزایش است. اگر چه که عوامل مختلف تلاطمهایی را در بازار طلا ایجاد کردهاند؛ اما طلا پشتوانهٔ مالی بسیاری از دولتهای قدرتمند و بانکهای ملی است که نشان از ثبات و ارزش ذاتی این فلز گرانبها دارد. عوامل مؤثر بر بازار طلا شامل موارد زیر هستند:
- قیمت دلار: گفتیم که روند تغییرات قیمت طلا و دلار با هم همسو هستند؛ اما در این روند معمولاً دلار از طلا پیشی میگیرد. در زمانهای افزایش قیمت دلار، قیمت طلا نیز طی مدت کوتاهی افزایش پیدا میکند؛ به همین دلیل این زمان جزو بهترین زمانها برای خرید طلا است. حدود ۷۰ درصد قیمت طلا در ایران بر اساس قیمت دلار و ۳۰ درصد بر اساس سایر عوامل تعیین میشود.
- قیمت اونس طلا در بازارهای جهانی: از آن جایی که قیمت طلا متأثر از بازار جهانی است، با تغییر قیمت اونس طلا در بازارهای جهانی و حتی وجود انتظارات عمومی از تغییر قیمت طلا در بازار جهانی، قیمت طلا در ایران نیز تحتتأثیر قرار خواهد گرفت.
- اخبار و وقایع: اخبار مهم سیاسی و اقتصادی نیز میتوانند با اثر بر قیمت دلار، قیمت طلا را متأثر کنند. تأثیر بعضی از این اخبار بر قیمتها کوتاهمدت بوده و تأثیر بعضی دیگر دائمی و بلندمدت است.
- نقدینگی: نقدینگی در واقع همان میزان پول در گردش در کشور است که در زمان تورم و با کاهش قدرت خرید مردم کاهش مییابد. با افزایش میزان نقدینگی و خرید، تقاضا برای طلا بیشتر شده و قیمت آن افزایش پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: دلایل نوسانات قیمت طلا
عوامل مؤثر بر قیمت دلار
با اینکه طلا و دلار هر دو جزو بازارهای با ثبات محسوب میشوند، یکی از تفاوتهای مهم دلار با طلا در این است که دلار معمولاً ثبات کمتری دارد و تغییرات دلار هم بهصورت مستقیم و هم بهصورت غیر مستقیم بر قیمت طلا تأثیرگذار است. به همین دلیل شناخت عوامل مؤثر بر قیمت دلار اهمیت ویژهای دارد که در پایین آورده شده است:
- واردات و صادرات: افزایش صادرات، با ورود ارز به کشور و توزیع آن در بازار، نوسانات ارزی را کاهش داده و قیمت دلار را کمتر میکند. در مقابل با افزایش میزان واردات، ارز از کشور خارج شده و همین موضوع موجب کمبود ارز در کشور و افزایش قیمت آن میشود.
- اخبار و وضعیت سیاسی: یکی از عوامل مهم بر قیمت دلار، اخبار مربوط به کشور و وضعیت ارتباط با سایر کشورها است؛ چرا که دلار یکی از مهمترین ارزهای بینالمللی بوده وضعیت سیاسی هر کشور به طور واضح بر قیمت دلار در آن کشور مؤثر خواهد بود. این عامل همچنین با اثر بر اعتماد افراد خارجی برای ورود به کشور نیز همراه است که میزان تزریق ارز به بازار کشور را متأثر میکند.
- تحریمها و قیمت نفت: از گذشته تا کنون، بخش زیادی از درآمد ایران از صادرات نفتی بوده است. با ایجاد تحریمها در سالهای اخیر، فروش نفت کاهشیافته یا با قیمت بسیار کمتری به فروش رسیده است. افزایش تحریمها، کاهش فروش نفت و کاهش قیمت نفت در سطح جهانی میتواند با کاهش درآمد ارزی برای کشور همراه بوده و اثر بسیار مهمی بر قیمت دلار داشته باشد.
- بازارهای رقیب: با رونقگرفتن سایر بازارها، مردم پول خود را از بازار ارز خارج کرده و به سمت بازارهای دیگری مثل بازار املاک، خودرو و مواردی ازاینقبیل، وارد میکنند. همین موضوع موجب کاهش تقاضا برای خرید ارز و کاهش قیمت دلار میشود.
مقایسه رشد طلا و دلار
بررسی سوددهی اشکال مختلف طلا و دلار در ۲ سال گذشته نشان میدهد که بیشترین میزان سوددهی و رشد قیمت به ترتیب مربوط به ربعسکه (با رشد 166 درصد)، سکه تمام (با رشد ۱۴۳ درصد)، نیمسکه (با رشد ۱۳۹ درصد) و پس از آن اشکال دیگر طلا با رشد حدود ۱۱۵ درصد و در آخر دلار با رشد ۹۳ درصد بوده است.
در یک نگاه جامعتر و بهطورکلی میتوان گفت که سرمایهگذاری در هر یک از این دو بازار سود نسبتاً مناسبی را به همراه داشته است؛ اما میزان سوددهی طلا حدوداً ۳۰ درصد بیشتر از دلار بوده است که خصوصاً در سرمایهگذاریهای کلان مبلغ قابلتوجهی خواهد بود.
به این موضوع هم دقت کنید که برای تصمیمگیری بهمنظور سرمایهگذاری در بازارهای مختلف، تنها توجه به میزان بازدهی کافی نیست. سود کسب شده در هر بازار، بیش از آنکه بر بازدهی کلی آن بازار بستگی داشته باشد، به تحلیل درست بازار موردنظر، توجه به روندهای صعودی و نزولی و زمان مناسب خریدوفروش نیز بستگی دارد.
باید دانش کلی دربارهٔ روند حرکت بازار در اختیار داشته باشید تا بتوانید در زمان کاهش قیمت طلا و دلار را خریداری کرده و در زمان افزایش قیمت آنها را به فروش برسانید. سرمایهگذاری با روش خرید طلا یا دلار و صبرکردن برای افزایش قیمت آنها نیز روش دیگری است. این روش اگر چه سرمایه شما را حفظ میکند و ریسک زیادی هم ندارد؛ اما باتوجهبه تورم موجود و افزایش هزینهها، سود قابلتوجهی را در اختیار شما قرار نمیدهد.
بررسی مقاومت در برابر تورم در سرمایه گذاری طلا یا دلار
در شرایط تورمی، هر دو دارایی طلا و دلار میتوانند به عنوان ابزارهای حفظ ارزش داراییها مورد استفاده قرار گیرند.
طلا به عنوان یک دارایی با ارزش ذاتی و تاریخی، همواره به عنوان پناهگاه امن در برابر تورم شناخته شده است. افزایش تورم باعث میشود مردم به دنبال حفظ ارزش پول خود باشند و یکی از راههای متداول برای این کار خرید طلا است. به همین دلیل، در زمانهای تورمی تقاضا برای طلا افزایش مییابد که به نوبه خود باعث افزایش قیمت آن میشود. به عنوان یک دارایی ملموس، طلا در طول تاریخ توانسته است ارزش خود را در برابر کاهش قدرت خرید پول ملی حفظ کند و در مواقع بحرانی به عنوان سرمایهای مطمئن مورد توجه قرار گیرد.
دلار نیز در شرایط تورمی به عنوان یک گزینه سرمایهگذاری محبوب محسوب میشود، اما دلایل آن متفاوت است. با افزایش نرخ تورم در ایران و تفاوت آن با سایر کشورها، ارزش پول ملی کاهش مییابد و در مقابل، ارزهای خارجی مانند دلار ارزشمندتر میشوند. این تفاوت تورم بین ایران و سایر کشورها باعث افزایش قیمت دلار در ایران میشود. دلار به عنوان ارز بینالمللی، دارای پشتوانه اقتصادی قویتری است و میتواند در برابر کاهش ارزش پول ملی ایران مقاومت کند.
تفاوت عرضه و تقاضای طلا یا دلار
عرضه و تقاضا بر قیمت کالاها اثر میگذارد و طلا هم از این قاعده مستثنی نیست. معمولاً در هنگام افزایش تقاضا برای خرید طلا، قیمت آن افزایش پیدا کرده و در هنگام کاهش تقاضا، کاهش مییابد. مناسبهای مختلف مثل اعیاد، به علت افزایش میزان تقاضا برای خرید طلا، معمولاً با رشد قیمت طلا همراه هستند.
قانون عرضه و تقاضا در مورد دلار نیز صادق است. بیشترین تقاضا و عرضه برای خریدوفروش دلار مربوط به زمانهای انتشار اخبار اقتصادی و سیاسی است که با هجوم عدهٔ زیادی از افراد به بازار دلار، قیمت را متأثر میکند.
تاثیر دخالت بانک مرکزی بر قیمت طلا و دلار
معمولاً بانک مرکزی هنگامی وارد عمل میشود که قیمت دلار بهصورت غیرقابلکنترلی در حال افزایش است. در این مواقع تدبیر بانک مرکزی برای کشیدن ترمز دلار این است که ارز را به بازار سرازیر کند تا با جلوگیری از کمبود ارز، قیمت دلار را کاهش دهد.
مداخلههای بانک مرکزی معمولاً بهمنظور تنظیم بازار و کنترل نقدینگی در گردش، انجام میشود. طلا یکی از پشتوانههای مهم بسیاری از بانکهای مرکزی است و در صورت خرید و فروش طلا در سطح کلان توسط بانک مرکزی، قیمت طلا تغییر خواهد کرد. ضرب سکهٔ طلای بدون تاریخ و ارائهٔ آن به بازار نیز باعث کاهش حباب قیمتی سکه شده و یکی از روشهای بانک مرکزی برای کنترل بازار است که بر قیمت طلا اثر میگذارد.
دکتر هانس گنبرگ، اقتصاددان سوئدی، در این باره مینویسد:
بانک مرکزی، به منظور تنظیم نرخ ارز و قیمت طلا، اقداماتی اعمال مینماید که شامل خرید یا فروش ارز خارجی است. این اقدامات هدفمند به منظور کنترل و تنظیم ارزش پول ملی، مداخله در تجارت بینالمللی دولت، و کنترل نوسانات بازار مالی انجام میشوند. این تدابیر ممکن است تأثیرات قابل توجهی بر نرخ ارز و قیمت طلا داشته باشند.
سلام سرمایه گذاری مقدار پایین در طلا بهتر است یا دلار
سلام. پاسخ این سوال بستگی به شرایط سرمایه گذاری شما و میزان ریسک پذیری و هدفتان بستگی دارد. بهتر است هر دو بازار را بهخوبی بشناسید.
سلام
قصد سرمایه گذاری در شمش طلا دارم. اگر شمش طلا بخرم می توانم آن را بفروشم ؟ برای سرمایه گذاری چه تعداد شمش مناسب است ؟
سلام وقت به خیر. در نوشته دیگری به طور کامل سرمایه گذاری در شمش طلا را برای شما توضیح دادهایم: سرمایه گذاری شمش طلا