تحلیل تکنیکال چیست؟ مزایا، معایب و انواع تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال چیست؟
امتیاز دهید

تحلیل تکنیکال یکی از روش‌های اساسی در تحلیل بازارهای مالی است که بر اساس نمودارها، شاخص‌ها و اطلاعات گذشته تبازار انجام می‌شود. در انواع تحلیل تکنیکال از الگوهای نموداری، شاخص‌های تکنیکال و روندهای متحرک برای پیش‌بینی جهت حرکت قیمت‌ها استفاده می‌‌شود. در این مقاله، انواع تحلیل تکنیکال و مزایا و معایب این رویکرد را بررسی می‌کنیم.

تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال (Technical Analysis): تحلیل تکنیکال روشی است که در آن با استفاده از اطلاعات نمودار‌های مختلف، شاخص‌ها و الگو‌های ثابت، روند حرکت قیمت‌ها و حجم معاملات در بازار آینده را بررسی می‌کنند. 

بر اساس تحقیقات اولین بار تحلیل تکنیکال در اواخر قرن ۱۸ توسط «چارلز هنری داو»، که به عنوان پدر تحلیل تکنیکال شناخته می‌شود، در نظریه داو عنوان شد. امروزه از تحلیل تکنیکال در سرمایه‌گذاری، ترید و انواع معاملات بورسی استفاده می‌شود.

تعریف تحلیل تکنیکال چیست

ویژگی‌های تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال تنها به نمودار قیمت و روند تغییر آن توجه دارد و بر خلاف تحلیل بنیادی یا فاندامنتال، به سراغ بررسی عوامل موثر بر این قیمت (مثل سیاست‌های جهانی و اخبار) توجه نمی‌کند. تحلیل تکنیکال از نمودار‌ها و ابزار‌های متنوع در بازار‌هایی که بر اساس عرضه و تقاضا فعالیت دارند استفاده می‌کند و بازار‌هایی که حجم معاملات و نقدینگی بالاتری دارند را دقیق‌تر پیش‌بینی می‌کند.

اصول تحلیل تکنیکال چیست؟

برای استفاده از تحلیل تکنیکال سه اصل مهم وجود دارد که باید همواره آن‌ها را به یاد داشته باشید:

  1. تاریخ تکرار می‌شود و وقایعی که در گذشته اتفاق افتاده باز هم اتفاق می‌افتد.
  2. قیمت‌ها مطابق با روند مشخصی حرکت می‌کنند.
  3. همه چیز در نمودار قیمت دیده می‌شود.

این اصل همیشه برای تحلیل‌گران مورد توجه است.

انواع تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل‌گران انواع تحلیل تکنیکال را بر اساس روش‌های مختلفی انجام می‌دهند. گاهی نیز برای بالاتر بردن دقت تحلیل خود این از اطلاعات این روش‌ها به صورت ترکیبی استفاده می‌کنند تا نتیجه‌ای کامل‌تر به دست بیاورند. انواع تحلیل تکنیکال بر این سه اساس انجام می‌شوند: الگو‌های نمودار، شاخص‌های تکنیکال و روند‌های متحرک.

انواع تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل بر اساس الگوهای نموداری

الگو‌های نموداری به صورت گرافیکی در نمودارها نمایش داده می‌شوند و توسط تحلیل‌گران برای پیش‌بینی جهت حرکت بازارها استفاده می‌شوند.الگوهای نموداری در تحلیل تکنیکال به این دسته‌های اصلی تقسیم می‌شوند:

  • الگوهای ادامه‌ دهنده: این الگوها نشان‌دهنده ادامه حرکت قیمت در جهتی خاص هستند. برای مثال: الگو‌های مثلثی، پرچم‌های صعودی و نزولی و فنجان و دسته.
  • الگوهای معکوس یا بازگشتی: این الگوها نشان‌دهنده تغییر جهت حرکت قیمت از صعودی به نزولی یا بالعکس هستند. برای مثال: الگوی دوقلو کف، سر و شانه سقف و سه قلو کف و سر.
  • الگوهای همزمان یا دو طرفه: این الگوها نشان‌دهنده عدم تغییر جهت حرکت قیمت هستند و معمولاً در بازه‌های جانشین برای قیمت‌ها اتفاق می‌افتند. مثال: الگو‌ی مثلث صعودی، مثلث نزولی و مثلث متقارن.

باید توجه داشت که تنها استفاده از این الگوها برای تصمیم‌گیری‌های سرمایه‌گذاری مناسب نیست و بهتر است اطلاعات آن‌ها را با دیگر انواع تحلیل تکنیکال ترکیب کنید. برای مثال پیشنهاد می‌کنیم این نوشته را بخوانید: فیبوناچی در تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل بر اساس شاخص‌های تکنیکال

شاخص‌های تکنیکال، معیار‌های آماری هستند که آمار دو مولفه مثل قیمت یا میزان خرید را بررسی می‌کنند. مهم‌ترین شاخص‌های تحلیل تکنیکال عبارت‌اند از:

  1. میانگین متحرک (Moving Average): که به تحلیل‌گر کمک می‌کند بتواند متوسط قیمت را به طور دقیق مشاهده کند. 
  2. شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index): که RSI نیز نامیده می‌شود اشباع بازار را بر اساس وضعیت خرید و فروش دارایی‌ها نشان می‌دهد.
  3. شاخص ماکس یا شاخص انحراف میانگین متحرک (MACD): این شاخص تغییرات ترند و اختلاف میانگین‌های متحرک را نشان می‌دهد. 
  4. شاخص استوکاستیک (Stochastic Oscillator): این شاخص به بررسی محدوده قیمت یک سهم در دوره زمانی مشخص (معمولا ۱۴ روز) می‌پردازد.
  5. باند بولینگر (Bollinger Bands): شاخصی است که محدوده قیمت مورد انتظار را نشان می‌دهد تا تغییرات غیر طبیعی قیمتی مشخص شوند.

این شاخص‌ها برای تحلیل و پیش‌بینی بازار بورس، بیشتر به کار می‌روند. اگر در بازار ترید طلا فعالیت می‌کنید، این نوشته را از دست ندهید: معرفی بهترین ابزارهای تحلیل تکنیکال طلا

تحلیل بر اساس روند‌های متحرک

روند به معنای حرکت قیمت یک سهم در سه جهت صعودی، نزولی یا خنثی است. این روندها، چه به صورت صعودی و چه نزولی، در انواع بازارها از جمله سهام، اوراق قرضه و معاملات آتی استفاده می‌شوند. یکی از روش‌های معمول برای شناسایی روندها، استفاده از خطوط روند است.

در این روش، انتهای نقاط اوج (برای روند نزولی) یا نقاط قعر (برای روند صعودی) به یکدیگر متصل می‌شوند. در صورتی که روند صعودی باشد، خطوط از نقاط قعر به یکدیگر متصل شده و سطح حمایتی برای حرکت‌های آینده قیمت را نمایان می‌کنند. از سویی، در روند نزولی خطوط را از نقاط اوج به یکدیگر متصل کرده و یک سطح مقاومت برای حرکت‌های آینده قیمت را مشخص می‌کند.

مزایای تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال روشی است که در بازار‌های مختلف مالی مثل بورس، سرمایه گذاری در ارز‌های دیجیتال و ترید طلا استفاده می‌شود و با آن‌ها سازگاری دارد. دیگر مزایای استفاده از تحلیل تکنیکال چیست؟

  • سرعت بالای تحلیل تکنیکال نسبت به روش‌های دیگر
  • شناسایی نقاط ورود و خروج 
  • امکان یادگیری با شرکت در دوره‌ آموزش تحلیل تکنیکال
  • قابل استفاده در روش‌هایی با دوره زمانی‌های مختلف
  • امکان پیش‌بینی وضعیت آینده اقتصاد
  • امکان انجام معاملات الگوریتمی با استفاده از برنامه‌نویسی

این مزایا باعث می‌شود بسیاری از تریدر‌ها و تحلیل‌گران به سراغ این روش بروند تا بتوانند دید درستی از روند تغییرات قیمت به دست بیاورند.

مزایا و معایب تحلیل تکنیکال

معایب تحلیل تکنیکال چیست؟

در کنار مزایای زیاد، می‌توان این معایب را برای تحلیل تکنیکال بر شمرد:

  • فرض کنید یک ارز دیجیتال جدید در بازار عرضه شود، تا زمانی که نمودار‌های قیمتی این ارز در طول زمان مشخص نشوند، انجام تحلیل تکنیکال روی آن ممکن نیست.
  • در تحلیل تکنیکال، محاسبه ارزش ذاتی یک کالا امکان‌پذیر نیست.
  • در برخی از موارد تحلیل‌گران با استفاده محض از ابزار‌های تکنیکال، تحلیل‌های بنیادی را فراموش می‌کنند و به همین خاطر پیش‌بینی دقیقی نخواهند داشت.

برای از بین بردن این معایب بهتر است در کنار تحلیل‌های تکنیکال از تحلیل‌های بنیادی هم غافل نشوید.

اهمیت استفاده از تحلیل تکنیکال

در این نوشته از طلاین به این سوال پاسخ دادیم که تحلیل تکنیکال چیست و چه انواعی دارد. هم‌چنین به شما گفتیم مزایا و معایب استفاده از تحلیل تکنیکال چیست. همان‌طور که دیدید تحلیل تکنیکال روشی است که شما را به یک تریدر موفق شدن نزدیک می‌کند؛ اما لازم است ابتدا آن را به صورت اصولی و دقیق یاد بگیرید و در کنار تحلیل بنیادی از آن استفاده کنید. برای مطالعه بیشتر درباره تحلیل تکنیکال، می‌توانید از سایت طلاین استفاده کنید.

سوالات متداول:

بهترین نرم‌افزار‌های تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل‌گران ایرانی معمولا از نرم‌افزار‌های متا تریدر، داینامیک تریدر، ادونس گت، آمی بروکر و متیو ویو استفاده می‌کنند.

خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟

در حوالی خط حمایت، قیمت‌ها تمایلی به کاهش بیشتر ندارند. هم‌چنین در حوالی خط مقاومت، قیمت‌ها تمایلی به افزایش بیشتری ندارند. این دو خط در تحلیل تکنیکال کاربرد بسیار زیادی دارند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا